NOS NieuwsAangepast

Liken, vrienden en nu ook: genadeloos haten

Veel Facebookers zitten te springen om een dislike-knop. Die komt er niet, maar er is wel iets dat in de buurt komt: je kan op Facebook nu ook vijanden toevoegen, met de app EnemyGraph. Je moet even een drempel over, maar dan kan je iedereen en alles op Facebook openlijk haten.

Dat is ook de achterliggende gedachte van de app. "Alles is zo geforceerd aardig op Facebook", zegt professor Dean Terry van de universiteit van Texas. "We willen mensen de mogelijkheid bieden om ook eens iets onaardigs te zeggen." Hij hielp de twee studenten Bradley Griffith en Harrison Massey met het bouwen van de app. EnemyGraph werd vorige week gelanceerd en volgens Griffith zijn er al zo'n 400 gebruikers.

Uiteraard worden ook de trending enemies bijgehouden. Het lijkt erop dat tot nu toe voornamelijk linksgeoriënteerde mensen vijanden toevoegen: de pagina's die het meest 'ge-vijand' worden zijn die van Rick Santorum, Westboro Baptist Church en Fox News. Verder staan Nickelback, Internet Explorer, American Idol en Adam Sandler in de top enemies.

Volgens professor Dean is de app trouwens ook handig op marketinggebied. Al jaren vergaren marketeers informatie op basis van wat mensen leuk vinden, maar je kan ook veel leren van wat mensen niet leuk vinden. "En samen iets niet leuk vinden schept een band. Tot nu toe hebben maar weinig mensen dat voor elkaar gekregen, zoals Kony." En de 14-jarige Rebecca Black natuurlijk.

Dislike

Of EnemyGraph een lang leven beschoren is, is de vraag. De drie ontwikkelaars maakten eerder Undetweetable: een functie die gedelete tweets weer openbaar maakte. Daar werd even gretig gebruik van gemaakt, tot Twitter de functie afsloot. Terry denkt dat Facebook dat ook wel eens zou kunnen doen met EnemyGraph. "Ik denk dat het tegen hun bedoeling indruist. Het is juist een aanval op hun filosofie."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl