"Het voelde alsof ik in één dag van de ene naar de andere planeet was gegaan. Het voelde als de maan, een compleet verlaten en geïsoleerd gebied." Dat zei regisseur James Cameron in een telefonisch interview over zijn duik in de Marianentrog.

De Canadese regisseur, bekend van de films Titanic en Avatar, voltooide zijn tocht naar het diepste punt van de oceaan. Met de duikboot 'Deepsea Challenger', ontworpen in samenwerking met National Geographic, kwam hij terecht in het "zachte vormeloze landschap" van de Marianentrog.

Een niet ongevaarlijke tocht. In de bijna 11 kilometer diepe trog is de druk enorm, duizend keer groter dan aan de oppervlakte. Zo groot dat de duikboot zelfs enkele centimeters vervormde.

Bodem van de wereld

De tocht duurde in totaal bijna 9 uur. Die tijd bracht Cameron door in een kleine capsule, waarin maar plek was voor één persoon. Hij kon zich nauwelijks bewegen en moest de ijskoude omgeving trotseren. Maar het was het waard, Cameron werd hiermee de derde mens ooit die op de bodem van het aardoppervlak is geweest.

Toen hij het landschap daar zag, wist hij meteen dat hij even niet aan zijn werk moest denken: "Er was veel wat ik moest doen, maar ik wist dat ik eerst gewoon even moest kijken en de ervaring over me heen moest laten komen."

Leven

Een duidelijk antwoord op de vraag wat voor leven er op die diepte is, heeft Cameron niet gevonden. Tijdens zijn tocht heeft hij geen wezens gezien van meer dan 3 centimeter groot. Ook kon hij geen proefmonsters nemen. Het hydraulische systeem dat daarvoor was ontworpen, bleek de duik niet te hebben overleefd.

Volgens Cameron maakt dat niet uit. Want met deze duik is "de laatste grens van onze aarde geopend". Het was bovendien de eerste in een hopelijk lange reeks duiken. Volgende expedities kunnen leren van wat er nu misging. En de Marianentrog is groot, dus wie weet wat andere expedities nog vinden.

STER reclame