SGP: Rutte moet steun verdienen

Aangepast op

Als het kabinet nog sterker gaat leunen op de SGP, moet daar wel iets tegenover staan. Dat vindt 75 procent van de lokale SGP-politici, blijkt uit een enquête in opdracht van het Nederlands Dagblad.

Een meerderheid denkt dat met het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV, de positie van de SGP als informele gedoger sterker is geworden.

Vertrek

Na Brinkmans vertrek heeft het samenwerkingsverband van coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV 75 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. De SGP heeft twee Kamerzetels. Ook in de Eerste Kamer bezet de SGP een cruciale zetel.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 77 procent van de SGP-politici achter het steunen van de regering staat. Maar als de partij het kabinet vaker uit de brand moet helpen, willen de SGP'ers daar iets voor terug.

Koopzondagen

In ruil willen de christelijke politici het liefst aanscherping van de abortus- en euthanasiewetgeving. Een ander belangrijk punt voor de SGP'ers is de vermindering van het aantal koopzondagen.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP in de Tweede Kamer is het met zijn achterban eens dat zijn partij wat terug moet zien voor de steun aan de coalitie. "Het is logisch dat wij iets terug vragen."

Uit de enquête blijkt verder dat de SGP-achterban verdeeld is over bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Bijna de helft is voor, zo'n 38 procent is tegen.

De SGP houdt vandaag de landelijke partijdag in Hoevelaken.