NOS NieuwsAangepast

Grote steden tegen illegalenquotum

Steeds meer burgemeesters verzetten zich tegen de plannen van het kabinet voor een illegalenquotum.

In Nieuwsuur uiten de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Almere, Leeuwarden en Rotterdam kritiek op het nieuwe illegalenbeleid van de ministers Leers en Opstelten.

De ministers hebben met de politie afgesproken dat er dit jaar 4800 illegalen worden opgepakt en overgedragen aan de Dienst Terugkeer- en Vertrek. Dat is 35 procent meer dan vorig jaar. Tot nu toe werden vooral criminele illegalen opgepakt en uitgezet. Nu moet de politie van het kabinet ook illegalen oppakken, die geen misdaden hebben gepleegd.

'Onnodig en ongewenst'

VVD-burgemeester Jorritsma van Almere noemt het plan "onnodig en ongewenst". PvdA-burgemeester Rehwinkel van Groningen vindt het een foute en ongenuanceerde prioriteit en zijn partijgenoot Van der Laan uit Amsterdam begrijpt niet waarom er voor "zo'n gevoelig onderwerp" een quotum wordt ingesteld. "Het gaat om kwetsbare mensen," zegt Van der Laan.

De burgemeesters zijn niet van plan om extra politieagenten voor het oppakken van illegalen in te zetten. De Haagse VVD-burgemeester Van Aartsen en de Utrechtse PvdA-burgemeester Wolfsen weigeren allebei "jacht op illegalen te maken".

Gesprek

Het kabinet houdt vast aan het plan. "Ik zie een dalende trend wat betreft het oppakken van illegalen en dat wil ik stoppen," zegt minister Leers.

Burgemeester Van der Laan hoopt dat de ministers nog tot inkeer komen. "Ik ken de ministers Leers en Opstelten heel goed en ik hoop ze in een gesprek er nog van te kunnen overtuigen dat dit niet goed is," zegt hij in Nieuwsuur.

De oppositie, met uitzondering van de SGP, ziet niets in een illegalenquotum. De partijen zijn bang dat de zwakste illegalen als eerste het slachtoffer worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl