NOS NieuwsAangepast

Proces over bestseller 'Congo'

In België is een proces begonnen over het boek 'Congo' van David van Reybrouck. Nabestaanden van de man die op de cover staat (een meneer Nkazi), zeggen dat hij daarvoor nooit toestemming heeft gegeven. Daarom eisen ze een publicatieverbod.

Van Reybrouck ontmoette Nkazi tijdens zijn reizen door de voormalige Belgische kolonie. Nkazi zou 125 jaar oud zijn en veel van de roerige geschiedenis van het land hebben meegemaakt. Hij overleed kort voordat het boek in 2010 uitkwam.

Met 'Congo' won Van Reybrouck de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs.

'Beledigende foto'

Volgens de erfgenamen was Nkazi wel akkoord gegaan met de foto, maar had hij geen toestemming gegeven om die in een boek te gebruiken, laat staan op het omslag. De foto zou beledigend zijn, omdat die het clichébeeld van de arme Afrikaan bevestigt, zeggen zijn erfgenamen nu.

Zij willen dat de editie met de foto uit de handel wordt gehaald en dat voor nieuwe edities een andere foto wordt gebruikt. In Duitsland en de VS hadden de klachten succes; daar verschijnen nieuwe drukken zonder de karakteristieke kop van Nkazi op de voorkant.

Ook eisen de erfgenamen een schadevergoeding. Welk bedrag ze eisen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl