NOS NieuwsAangepast

Beatrixstraat Pretoria op de wip

Koningin Beatrix gaat mogelijk haar straatnaam in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria verliezen. De naam is volgens het gemeentebestuur 'aanstootgevend', omdat die verwijst naar het koloniale en het apartheidsverleden van het land. Ook de Koningin Wilhelmina Avenue moet veranderen.

Al een paar jaar wordt er gediscussieerd over de naamsverandering van de stad Pretoria zelf. Het gemeentebestuur wil de naam, die verwijst naar de blanke kolonist Andries Pretorius, veranderen in 'Tshwane'. De oppositie is het hier niet mee eens.

De politieke partij ANC heeft volgens het Zuid-Afrikaanse dagblad Beeld achter de schermen aangeboden om de naam Pretoria te behouden in ruil voor de naamsverandering van 27 straten. Verscheidene straatnamen die verwijzen naar het apartheidsverleden, zoals naar Hans Strijdom en Hendrik Verwoerd, moeten dan wijken. Pretorius zelf en Paul Kruger mogen hun straatnamen wel behouden.

Helden

De nieuwe namen van de straten zullen verwijzen naar helden uit de strijd tegen apartheid. Zo zou de Beatrixstraat voortaan Steve Biko moeten eren. Ook kan er een Madibastraat komen, naar de bijnaam van Nelson Mandela, hoewel er al een straat in Pretoria naar de ANC-leider vernoemd is.

Volgens wethouder Conrad Beyers zijn de gesprekken over de naamsveranderingen nog in een vroeg stadium. Er zou geen formeel aanbod van het ANC zijn gedaan.

De oppositie is in ieder geval blij dat de regeringspartij bereid is te onderhandelen. "Almal se geskiedenis moet in die stad weerspieël word en niemand gaan in die proses 100% gelukkig wees nie", stelt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl