Censuur op drinkwaternieuws

Aangepast op

Nieuwsorganisaties in Venezuela moeten voortaan ieder bericht over vervuild drinkwater onderbouwen met 'overtuigend bewijs van een betrouwbaar instituut'. Dat heeft de rechter bepaald.

Venezolaanse journalisten zeggen dat de maatregel de vrijheid van meningsuiting aantast.

In Venezuela is de discussie over vervuild drinkwater de laatste tijd hoog opgelopen na een aantal olielekken. Zo barstte vorige maand nog een pijpleiding, waarna olie in de rivier Guarapiche stroomde. Verschillende gouverneurs waarschuwden vandaag nog dat drinkwater vervuild kan zijn door alle recente olielekken.

Propaganda

President Hugo Chavez zei deze week dat nieuws over vervuild drinkwater en waarschuwingen van functionarissen propaganda zijn in een politieke strijd die tegen hem gericht is. Hij noemde de berichten "media-terrorisme".

Volgens de openbaar aanklager heeft de rechter nu bepaald dat eerdere berichten over vervuild drinkwater niet goed onderbouwd waren. Het nieuws zou zijn bedoeld om paniek onder de bevolking te zaaien.

Critici in Venezuela zeggen dat de overheid niet de berichtgeving moet censureren, maar de oorzaak van de mogelijke vervuiling moet onderzoeken.