NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Seinstoring van minuut tot minuut

Door een sein- en wisselstoring heeft in de ochtendspits het treinverkeer rond Amsterdam stilgelegen. Voor de avondspits is de treinenloop weer normaal, verwacht NS. Volg de ontwikkelingen van minuut tot minuut.

14.02 uur: Afsluiting liveblog

De meeste problemen op het spoor in de Randstad zijn voorbij. De verwachting is dat in de avondspits de treinen weer volgens de dienstregeling rijden. Daarom sluiten we nu dit liveblog.

13.55 uur: Avondspits volgens NS weer normaal

13.16 uur: Grootste deel treinen rijdt weer

12.29 uur: Weinig mensen hebben vlucht gemist

Maar weinig vliegtuigpassagiers hebben hun vlucht gemist doordat ze niet op tijd op Schiphol konden zijn door de uitgevallen treinen. De luchthaven heeft geen exacte getallen. Schiphol heeft extra personeel ingezet.

12.17 uur: Veel treinen rijden weer

Het grootste gedeelte van de treinen in de Randstad rijdt weer volgens de NS. Het bedrijf laat intercity's en sneltreinen extra stoppen. Naar verwachting rijden alle treinen in de avondspits weer normaal.

12.02 uur: Nieuwe kans examen

Leerlingen die door de treinstoring hun schoolexamen hebben gemist of te laat zijn gekomen, krijgen een nieuwe kans het examen te maken. Bij overmacht mag een examen opnieuw worden afgelegd.

Het ministerie van Onderwijs wijst op deze mogelijkheid. "Leerlingen mogen door overmacht niet gedupeerd worden".

De scholen zijn wel zelf verantwoordelijk om het te regelen. Ze moeten elk jaar in het examenreglement vastleggen op welke manier leerlingen bij overmacht een nieuwe mogelijkheid krijgen. De scholen bepalen ook zelf de nieuwe datum. Door de treinstoring kwam een onbekend aantal leerlingen niet op tijd voor het examen, onder meer op het Goois Lyceum.

12.00 uur: Vragen in Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Schultz van Infrastructuur over de sein- en wisselstoring in de Randstad. GroenLinks Kamerlid Van Gent is verbijsterd dat er geen alternatief vervoer is geregeld en dat de reizigersinformatie gebrekkig is. Ze wil van de minister weten wat er precies is misgegaan. Er zou een computersysteem zijn gereset. "Moet dat midden in de week? Met alle gevolgen van dien voor de reizigers die naar hun werk moeten", vraagt Van Gent.

Kamerlid Monasch van de PvdA zet vraagtekens bij de haperende communicatie tussen de NS en ProRail. Hij wil een structurele oplossing voor problemen op het spoor. Afgelopen winter was de Tweede Kamer al zeer kritisch over het uitvallen van het treinverkeer door het winterse weer.

11.57 uur: Meer dan 200 extra taxi's

Taxi Centrale Amsterdam (TCA) heeft 200 tot 250 extra auto's ingezet om reizigers te vervoeren. Dat ze een woordvoerder tegen het ANP. Vanwege de treinstoring bij de NS was er enorme vraag naar taxi's. Op een normale dag zet TCA, de grootste taxicentrale van Amsterdam, ruim 400 auto's in. Nu waren het er ruim boven de 600. Alle chauffeurs zijn opgeroepen, ook degenen die net een nachtdienst hadden gedraaid. Na 10.30 uur werd het volgens TCA weer wat rustiger.

11.32 uur: Eerste treinen in Amsterdam vertrekken weer

11.19 uur: ProRail biedt excuses aan

website

11.02 uur: Bussen als vervangend vervoer

De NS zet bussen in om gestrande reizigers van en naar Amsterdam Centraal te vervoeren. Reizigersorganisatie Rover had vragen gesteld aan de NS over de inzet van pendelbussen op belangrijke trajecten. In een antwoord schrijft de NS dat dit wel is gebeurd, maar het bedrijf heeft daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. Busmaatschappij Brouwers Tours uit Noordwijk zegt in opdracht van de NS in de regio Schiphol - Leiden te pendelen naar Amsterdam.

10.47 uur: Overlast voor veel reizigers

Het treinverkeer rond Amsterdam wordt langzaam hervat. De overlast voor de reizigers was groot.

10.41 uur: ProRail heeft wat uit te leggen, zegt Rover

Alweer een grote storing, zegt Rover. De reizigersorganisatie verwijst daarmee naar de eerdere storing dit jaar in Utrecht. Rover wil opheldering van ProRail. "Hoe kan, ondanks de technische verbeteringen van de afgelopen jaren, toch weer zo'n onbeheersbare storing het treinverkeer langdurig lam leggen? Van NS wil Rover weten waarom in het geheel geen bussen worden ingezet. Rover wil zo snel mogelijk pendelbussen op belangrijke korte trajecten als Amsterdam Zuid - Schiphol."

10.36 uur: Treinverkeer heeft nog uren last

10.33 uur: Opstartproblemen

Verslaggever Jeroen Wollaars twittert dat hij op Amsterdam Centraal wel een trein ziet, maar geen personeel.

10.15 uur: Voor avondspits treinenloop weer normaal

Volgens de NS zullen de treinen voor de avondspits weer volgens dienstregeling rijden. De oorzaak van de storing is nog onbekend, zegt spoorbeheerder ProRail. Op geen enkel traject rond Amsterdam en Schiphol kunnen voorlopig treinen rijden. Het ging om een storing in het bediensysteem van seinen en wissels. ProRail bevestigt dat de storing in het verkeersleidingscentrum zat.

10.09 uur: 'Geen ruchtbaarheid aan bussen'

Volgens de reizigersorganisatie Rover en enkele busmaatschappijen zijn vanochtend wel bussen ingezet. Maar daar heeft NS geen ruchtbaarheid aan gegeven om de verwachting te voorkomen dat alle gestrande reizigers vervangend vervoer zouden kunnen krijgen. NS heeft dat niet bevestigd.

10.03 uur: Gekkenhuis op de weg

Het is een gekkenhuis op de weg, twittert Erik Wijnholds. Hij rijdt op de N246 ter hoogte van Krommenie in de richting van Amsterdam.

09.58 uur: Rustig op Amsterdam Amstel

Op Station Amsterdam Amstel is het ook vrij rustig, zegt verslaggever Bianca Massaro. "Er wordt gemeld dat het treinverkeer rond Amsterdam/Schiphol geleidelijk wordt opgestart en dat mensen op de omroepberichten moeten letten. Die melden nog steeds dat rond 11.00 uur de treinen weer gaan rijden. Veel mensen doen een beroep op de NS'er achter de infobalie. Er lopen ook twee agenten rond, de sfeer is gemoedelijk."

09.47 uur: 'NS en ProRail falen'

Jesse Woudstra strandde vannochtend op Amsterdam Centraal. "Ik dacht dat de NS zet vast wel bussen in zou zetten. Nou mooi niet. Ze wisten niet waar ze zo snel bussen en buschaffeurs vandaan moeten halen en ze doen het ook de hele dag niet. Ook al weten ze dat het tot half 2 gaat duren wat mijn laatste informatie is. Dan ga je toch proberen bussen te regelen? je hebt er genoeg tijd voor? Mijn conclusie: de NS en ProRail falen wederom."

09.24 uur: Treinverkeer niet meteen op gang

Jenneke Haasnoot stuurt vanaf station Leiden het volgende bericht: "Er worden vanaf station Leiden snelbussen en stopbussen ingezet om mensen richting Schiphol te krijgen. Mensen staan met honderden te wachten om een bus in te kunnen. Ik hoorde zeggen dat er ook een toeslag gevraagd wordt van 1 euro. De ergste chaos is intussen al voorbij. Maar het blijft een enorm asociaal dringen als er een bus komt. De bussen gaan niet naar Amsterdam Centraal, dus dat blijft onbereikbaar vanuit Leiden. Ik geef het op, ga nooit meer op tijd in Amsterdam komen voor mijn les, dus lekker dagje vrij! Ik drink nog even mijn gratis koffie (dat dan weer wel) en ga weer richting huis."

09.20 uur: Stoptrein op Amsterdam CS

Verslaggever Marc-Robin Visscher meldt dat een stoptrein op Amsterdam CS is aangekomen. Het is de eerste trein die Marc-Robin daar vanochtend heeft gezien.

09.13 uur: 'Stel reis uit'

De NS adviseert mensen die naar Amsterdam of Schiphol willen, hun reis uit te stellen of een andere manier van vervoer te vinden. De NS verwacht dat de overlast tot zeker het middaguur zal duren. "Tot onze spijt zijn er geen mogelijkheden om vervangend busvervoer te bieden."

09.08 uur: Storing verholpen, zegt ProRail

Volgens ProRail is de storing verholpen. Rond het middaguur zullen de treinen naar verwachting weer volgens de dienstregeling rijden.

09.01: Inzet bussen niet mogelijk

08.59 uur: Druk op Utrecht CS

08.53 uur: Busvervoer overbelast

Door de chaos op het spoor in de Randstad is het busvervoer in die regio overbelast. De bussen in het noorden van de Randstad zitten overvol zegt vervoersmaatschappij Connexxion.

Connexxion zet geen extra bussen in. "We hebben geen verzoek van de NS gehad", zegt een woordvoerder. Connexxion vertrekt vanaf Leiden, Zaandam en Haarlem met alleen de zitplaatsen bezet. "Zo kunnen we onderweg nog andere mensen meenemen".

Volgens Connexxion staan niet alleen op Amsterdamse stations veel mensen te wachten. Op station Zaandam zo'n 1000 mensen, op het station van Haarlem zo'n 1500, aldus Connexxion.

08.45 uur: Kamervragen

Het GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent twittert: Ga brief(en debat)vragen aan minister Schulz. Veel sterkte voor alle reizigers!

08.43 uur: Oorzaak storing nog niet bekend

08.39 uur: Infobalie onbemand

Op station Sloterdijk is de informatiebalie onbemand. Daar zijn sommige reizigers ontevreden over. Verder is er op het station weinig personeel. Verslaggever Bianca Massaro ziet enkele NS'ers rondlopen.

Inmiddels komen er minder mensen met bus, tram en metro op Sloterdijk aan. Zo langzamerhand is bijna iedereen ervan op de hoogte dat er geen treinen rijden. Reizigers die zijn gestrand, kunnen met hun treinkaartje gratis de metro in.

08.23 uur: Ook minder treinen in andere plaatsen

De gevolgen van de storing zijn groot. In onder meer Leiden, Lelystad, Rotterdam, Almere en Utrecht rijden er minder treinen.

08.18 uur: NS Alert

De NS heeft zojuist een sms-bericht verstuurd naar alle reizigers die zijn geabonneerd op het zogeheten NS Alert. Er staat in: "Op dit moment is geen treinverkeer mogelijk rond Amsterdam en naar Schiphol. Raadpleeg kort voor vertrek ns.nl wat dit voor uw reis betekent."

08.17: Verkeersinformatie

Het is druk op de wegen rond Amsterdam. Op de rondweg A10 staan files aan de westkant en aan de oostkant rijdt het langzaam. Op de A9 tussen Almaar en Schiphol staat 14 kilometer file.

08.12 uur: Rustig op Sloterdijk

Op het station Sloterdijk is het rustig en zeker niet chaotisch, zegt verslaggever Bianca Massaro. "Reizigers komen per bus en tram aan, maar gaan als ze horen dat er geen treinen rijden op dezelfde manier weer weg. Een klein aantal mensen blijft wachten en staat te bellen of leest de krant."

08.08 uur: Taxi alleen naar Schiphol

Verslaggever Jeroen Wollaars zit op Amsterdam CS en meldt dat de twee taxi's die er staan alleen naar Schiphol rijden.

"Taxichauffeurs zijn op dit moment spekkoper", zegt verslaggever Marc-Robin Visscher. De ritten naar Schiphol vanaf Amsterdam zijn duurder, nu 60 euro, terwijl ze normaal 45 euro per taxi kosten. Veel mensen staan te wachten op de taxistandplaats en sporadisch komt er één aan rijden.

07.58 uur: Gratis thee en koffie

Op het Centraal Station van Amsterdam is geen enkele trein te zien, meldt verslaggever Marc-Robin Visscher. Het station is leeg. Dat betekent dat zelfs als het treinverkeer weer kan rijden, het nog een tijd zal duren tot het weer volgens de dienstregeling rijdt.

Op de informatieborden is niets te zien. Inmiddels wordt gemeld dat reizigers op de omroepberichten moeten letten. Op de perrons is wat NS-personeel aanwezig en hier en daar wordt koffie uitgedeeld.

07.50 uur: Storing tot rond het middaguur

De website van de NS meldt dat de storing tot rond het middaguur duurt. De site is door het grote aantal bezoekers overbelast. Daarom heeft de NS een uitgeklede versie van de site online gezet. Reizigers kunnen nog wel steeds zien waar de storingen zitten en gebruik maken van de reisplanner.

07.34 uur: Luchthaven onbereikbaar per spoor

Door de storing in het treinverkeer in de nationale luchthaven onbereikbaar per trein. Op het Centraal Station in Amsterdam proberen mensen een taxi te nemen naar Schiphol. Een ritje kost 60 euro. Volgens de chauffeurs is dat het normale tarief, maar veel reizigers vinden dat veel geld, meldt verslaggever Marc-Robin Visscher. "Schandalig, veel te duur", hoort hij om zich heen. Inmiddels is het druk op de taxistandplaats bij CS.

07.42 uur: Alle schermen zijn leeg

07.31 uur: Alternatief vervoer

Reizigers krijgen van ProRail het advies om zelf alternatief vervoer te zoeken. Het lukt volgens ProRail niet om de gestrande reizgers met bussen naar hun bestemming te brengen.

07.23 uur: Storing tot 09.30 uur

De NS meldt dat de storing voor de reizigers naar verwachting rond 11.00 uur is verholpen.

07.08 uur: Geen treinen op CS

Verslaggever Marc-Robin Visscher meldt dat er geen enkele trein op het Amsterdamse CS staat. Intussen voeren trams reizigers uit de stad aan, die niet verder kunnen.

07.05 uur: Heel de ochtendspits ontregeld

De storing zal in elk geval de hele ochtendspits ontregelen, zegt woordvoerder Babette Verstappen van ProRail. "We weten niet wat de oorzaak is en zolang we dat niet weten, kunnen we ook niet zeggen hoe lang het duurt."

STER reclame