NOS NieuwsAangepast

Engelse belastingdienst geeft zich bloot

'Leuker kunnen we het niet maken, transparanter wel.' Dat moet de Engelse belastingdienst gedacht hebben: vanaf 2014 krijgen alle inwoners van Engeland bij een belastingaanslag ook een brief krijgen waarin de dienst uitlegt waar het belastinggeld naar toe gaat.

Iemand die jaarlijks bijvoorbeeld 25.200 pond verdient, ziet daarvan 5.702,12 naar de Belastingdienst gaan. Je kunt dan zien dat er van dat bedrag 992,91 pond naar de gezondheidszorg gaat. The Dailymail maakte er alvast een voorbeeld, dat zie je hiernaast.

Het Engelse ministerie van Financiën wil met dit initiatief transparanter worden en de burgers beter informeren. Dit maakt minister van Financiën George Osborne vandaag bekend op de Engelse Prinsjesdag.

Ophef onkostendeclaraties

Drie jaar geleden was er grote ophef over de bestemming van het Engelse belastinggeld. De regering maakte toen de onkostendeclaraties van Lagerhuisleden bekend. Die declaraties bleken toen zo hoog, dat de publieke opinie zich tegen het Lagerhuis keerde. Staatssecretaris van Justitie Shahid Malik nam ontslag nadat bekend werd dat hij zelfs iPods en een massagestoel had gedeclareerd.

In Nederland zijn alleen de bedragen in hun geheel bekend, zo laat Lilian Jansen, persvoorlichter van de Belastingdienst, ons weten. In Nederland zijn er dan ook voorlopig geen plannen om de belastingbetaler meer inzicht te geven over de besteding van hun geld.

Voor zover bekend is Engeland het enige land ter wereld waar de regering haar burgers op deze manier informeert.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl