Een meerderheid in de Tweede Kamer noemt het een schande dat de top van PostNL een salarisverhoging heeft gekregen en bonussen ontvangt.

Begin deze maand maakte het postbedrijf bekend dat het de salarissen van bestuurders wil verhogen. De verkoop van TNT Express aan UPS levert de topmensen ook een bonus op. Vanwege de verslechterde situatie op de postmarkt wil PostNL mensen ontslaan en de pensioenen versoberen.

PVV-kamerlid Jhim van Bemmel noemde de gang van zaken "te gek voor woorden". Ook de SP, GroenLinks en de PvdA hadden kritiek. Ad Koppejan van het CDA vindt de handelswijze van PostNL "beschamend". Hij riep partijgenoot en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker op de kwestie aan te kaarten. Volgens Koppejan moet Bleker de bestuurders oproepen van de beloningen af te zien.

Bleker zei in het overleg over de postmarkt dat hij al met PostNL over de zaak had gesproken. "Ik heb duidelijk gemaakt dat de handelswijze niet past in de situatie waarin het bedrijf en de sector verkeert. Verder kunnen we niet gaan." De staatssecretaris wees er op dat PostNL een particulier bedrijf is.

Concurrentie

Bijna drie jaar geleden werd de postmarkt volledig geliberaliseerd. Daardoor zou er gezonde concurrentie onstaan tussen verschillende bedrijven. Maar op dit moment zijn er maar twee bedrijven die dagelijks post bezorgen: Het grote PostNL en het kleinere Sandd.

De staatssecretaris gaf tijdens het overleg toe dat de liberalisering van de postmarkt "absoluut geen succes is geweest". Om te voorkomen dat Sandd uit de markt wordt gedrukt en er maar één dominante speler overblijft, gaat Bleker het toezicht op eventuele dumpprijzen verscherpen.

Bleker wil de postbedrijven in staat stellen op maandag geen post meer te bezorgen. Dat zou de kosten drukken. Maar om dat erdoor te krijgen is de steun van de PVV nodig en die partij zei eerder daar niet in mee te willen gaan.

STER reclame