NOS NieuwsAangepast

Emile Ratelband opgepakt

De Nationale Recherche heeft gisteren Emile Ratelband opgepakt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van De Telegraaf. De 'positiviteitsgoeroe' wordt verdacht van een poging tot brandstichting in zijn eigen woning, drie jaar geleden.

Het gaat om een huis in Huissen, bij Arnhem. Ratelband zou daar iemand anders in hebben laten wonen om te voorkomen dat de woning zou worden gekraakt. Maar toen Ratelband die 'antikraakwacht' niet meer nodig had, wilde die de woning niet uit.

Brandstichting

Ratelband wordt nu verdacht van een mislukte poging om de man met een brandbom uit zijn huis te verjagen. De politie werd destijds ingeschakeld omdat er een vreemde lucht hing. Agenten troffen onder meer benzine en doorgesneden kabels aan.

Ratelband zei toen erg geschrokken te zijn, maar nu zou dus zijn gebleken dat hij zelf achter de poging tot brandstichting zat.

Nauwe contacten

Volgens het OM kwam de recherche Ratelband op het spoor in een groot onderzoek naar de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Z. De twee zouden nauwe contacten hebben.

In hetzelfde onderzoek is ook Panorama-journalist Koen Scharrenberg opgepakt. Hij zou hebben geholpen bij het voorbereiden van de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl