Grote verontwaardiging in Israël over een speech van Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU. Ze had het leed van de drie joodse kinderen die werden doodgeschoten in Toulouse vergeleken met het leed van Palestijnse kinderen die te lijden hebben onder Israëlische bombardementen.

Gisteren vroeg ze op een conferentie over 'Palestijnse vluchtelingen in een veranderd Midden-Oosten' aandacht voor alle kinderen die het slachtoffer zijn van geweld. Ze gaf daarbij wat sprekende voorbeelden, zoals de 22 schoolkinderen die vorige week omkwamen bij het busongeluk in Zwitserland. Ook noemde ze de Noorse kinderen die vorig jaar zomer stierven door de kogels van Anders Breivik, de kinderen van Syrië en ook de kinderen die diezelfde dag waren doodgeschoten bij een joodse school in Toulouse.

Het was het verband dat ze legde tussen de schietpartij in Toulouse en de burgerslachtoffers in Gaza, die de Israëlische regering en alle andere politieke leiders in Israël tegen de haren instreek.

Precisie

Premier Netanyahu zei: "Waar ik me vooral over opwind, is de vergelijking tussen een moedwillige slachtpartij en de chirurgische precisie waarmee de Israëlische luchtmacht opereert om terroristen uit te schakelen, die kinderen als menselijk schild gebruiken".

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, overigens zelf controversieel wegens zijn extreem-nationalistische uitspraken, zei: "Israel heeft de hoogste moraal ter wereld, ondanks dat we terroristen moeten bestrijden, die zich tussen hun eigen burgerbevolking bevinden. De luchtmacht doet zijn uiterste best de burgers niet te raken, ook al bieden ze bescherming aan de terroristen.

Ashton kwam vandaag op de zaak terug en schreef in een verklaring dat haar woorden volkomen foutief zijn weergegeven. Ze laat weten dat ze "doelde op de tragedies over de hele wereld die kinderen het leven kosten", en dat ze "nooit een vergelijking heeft willen maken tussen de aanslag op een joodse school in Frankrijk en de situatie in Gaza."

STER reclame