NOS NieuwsAangepast

11.000 'risicoheupen' geïmplanteerd

In Nederland zijn 11.000 metaal-op-metaal heupimplantaten verkocht aan ziekenhuizen en klinieken. Dit type kunstheupen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Door wrijving tussen de metalen onderdelen kunnen er metaalsplinters in het bloed terechtkomen. Ook kunnen er ontstekingen rondom de heup ontstaan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg achterhaalde het aantal verkochte heupen via de fabrikanten. Orthopedisch chirurg Jan Verhaar, voorzitter van de Nederlandse Orthopedie Vereniging, schat dat het om ongeveer 8000 mensen gaat. Dat aantal ligt lager dan het aantal implantaten, omdat sommige patiënten twee kunstheupen hebben.

Vorig jaar lag een bepaald type metaal-op-metaal heup, het ASR-model van het merk DePuy, onder vuur. Nu blijkt uit onderzoek dat niet alleen deze heup, maar alle metaal-op-metaal heupen schadelijk kunnen zijn. Sindsdien adviseert de vereniging van orthopeden de heupen niet meer te plaatsen. Patiënten die al zo'n heup hebben, worden jaarlijks gecontroleerd. In sommige gevallen moet het implantaat worden verwijderd.

Jonge mensen

De metalen heupen werden vooral geplaatst bij jonge mensen. "Het metaal zou zorgen voor minder slijtage en dus langer meegaan", zegt Verhaar. "Daarbij zijn ze extra flexibel, wat belangrijk is voor mensen die veel sporten. Het leek een ideale ontdekking".

Anne Verster (54) kreeg zes jaar geleden een metaal-op-metaal heup na een sportongeval. Een paar maanden later kreeg ze pijnklachten. "Ik had een branderig, stekend gevoel in mijn heup en kon er steeds minder goed op staan. Na een paar jaar had ik nog maar 15 procent kracht in mijn been", zegt ze. Een meting in het ziekenhuis wees uit dat ze tien keer zo veel metaaldeeltjes in haar bloed had dan normaal was. De heup moest eruit.

Inmiddels heeft ze een nieuwe prothese, van keramiek en kunststof. Samen met andere heuppatiënten heeft ze een claim ingediend tegen de fabrikant van haar metaal-op-metaal heup. "Die had de prothese nooit op de markt mogen brengen", vindt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl