NOS NieuwsAangepast

Romney wordt 'Javelin'

Voor de Amerikaanse geheime dienst staat Mitt Romney voortaan bekend als Javelin. Zijn Republikeinse tegenstrever Rick Santorum heeft Petrus gekozen als codenaam voor zijn beveiligers. Dat onthult het Amerikaanse tijdschrift GQ.

Dit soort codenamen werd vroeger gebruikt door de beveiliging om over de bewegingen van politici te kunnen praten en waren daarom topgeheim. Doordat de communicatie tegenwoordig goed versleuteld is, zijn de namen niet echt meer nodig. Toch zijn ze aangehouden, vanwege de traditie.

Santorum en Romney hebben officiële beveiliging gekregen omdat ze kans maken de Republikeinse presidentskandidatuur in de wacht te slepen.

Wijn

Het is niet bekend waarom de kandidaten voor deze namen hebben gekozen. Amerikaanse media speculeren dat Romney Javelin (speer) koos, omdat het een autotype is dat door de fabriek van zijn vader werd gemaakt.

Bij Santorums Petrus is het makkelijk een verband te zien met zijn katholieke geloof (Petrus was de belangrijkste discipel van Jezus en de eerste paus), maar anderen denken dat hij gewoon voor zijn favoriete wijn heeft gekozen, de Franse Pétrus.

Voorwaarden

Codenamen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze makkelijk te verstaan en uit te spreken zijn. Ook mogen ze niet lijken op eerder gebruikte namen, omdat een oud-president ook na zijn ambtstermijn nog beveiligers krijgt. Zo waren Trailblazer (George W. Bush) en Eagle (Bill Clinton) al vergeven. Obama koos vier jaar geleden voor Renegade (rebel). Geheel volgens de traditie dezelfde beginletter te kiezen voor zijn gezinsleden werd Michelle Renaissance en hun kinderen Rosebud (rozeknop) en Radiance (schittering). Vice-president Biden koos Celtic, vanwege zijn Ierse afkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl