NOS NieuwsAangepast

Naam TNT Express niet zeker

Het is niet uitgesloten dat de naam TNT Express verdwijnt. Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse pakjesbezorger voor 5,2 miljard euro wordt overgenomen door het Amerikaanse UPS.

De overname leidt volgens financiëel topman Bernard Bot van TNT tot een "geleidelijke transitie", dat wil zeggen dat onderdelen van de bedrijven worden samengevoegd. "Het kan zijn dat de naam TNT Express over enige tijd niet meer bestaat."

UPS denkt door de inlijving van TNT 400 tot 500 miljoen euro per jaar te besparen. Daar staan kosten van de integratie van 1 miljard euro tegenover.

Werkgelegenheid

Bot is niet bang dat TNT wordt weggedrukt door het 5 keer grotere UPS. "Daar waar geïntegreerd wordt, zal dat gebeuren op basis van gelijkwaardigheid." In Europa, waar TNT de grootste is in de zakelijke markt, zijn de bedrijven volgens Bot aan elkaar gewaagd.

TNT Express heeft wereldwijd ruim 75.000 mensen in dienst van wie er ruim 4000 in Nederland werken.

FNV Bondgenoten vreest dat door de overname banen verloren gaan. In het bijzonder is vakbondsbestuurder Egon Groen bezorgd over de werkgelegenheid in Luik, waar het Europees distributiecentrum van TNT zit. Er wordt rekening mee gehouden dat dit wordt samengevoegd met het distributiecentrum van UPS in Keulen. "Je zou kunnen zeggen dat twee van die centra zo dicht bij elkaar te veel is", zegt Groen.

Woensdag is er een gesprek tussen TNT Express en de vakbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl