NOS NieuwsAangepast

Kroongetuige La S. krijgt 1,4 miljoen

De kroongetuige in het liquidatieproces, Peter la S., krijgt in ruil voor zijn verklaringen zeker 1,4 miljoen euro van het Openbaar Ministerie. Dat blijkt uit documenten die de NOS in handen heeft.

De regeling staat op gespannen voet met het verbod (.pdf) om een kroongetuige een financiële beloning toe te zeggen. Uit de documenten uit november 2010 blijkt bovendien dat La S. daarnaast nog eens een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro heeft geëist.

Geheim

Huurmoordenaar La S. en het OM sloten begin 2007 een deal. In ruil voor zijn verklaringen over andere verdachten zou de officier van justitie tegen hem een lagere straf eisen. La S. verklaarde zelf dat hij betrokken was bij de moord op Kees Houtman in 2005. Dit deel van de deal is openbaar.

Dat geldt niet voor de overeenkomst die La S. sloot met het Team Getuigen Bescherming. Dit deel van de deal is tot op heden geheim omdat het zou gaan om de veiligheid van La S. Berichten dat La S. in deze geheime overeenkomst meer dan een miljoen zou zijn toegezegd, zijn in de rechtszaal door officier van justitie Betty Wind ontkend. Dit deel van de deal is ook voor de rechters in het proces geheim.

1,4 miljoen

Maar uit de stukken die in handen van de NOS zijn, blijkt dat in de zogeheten Hoofdlijnen Overeenkomst van juni 2007 al 1,4 miljoen is toegezegd aan La S.

Een deel daarvan, zes ton, is weliswaar een lening maar het bedrag moet pas over 25 jaar worden terugbetaald terwijl er geen rente over wordt berekend. Deze lening was bestemd voor de koop van een bedrijf en een woning.

De overige acht ton wordt de komende tien jaar uitgekeerd als vergoeding voor beveiliging "en het verwerven van een garantie-inkomen".

Nieuwe identiteit

Toch bleek kort daarna dat La S. niet tevreden was met de overeenkomst. Hij vond dat het TGB toezeggingen niet na kwam. Hij stelde nieuwe eisen, die tot op heden onbekend zijn gebleven.

Uit de uitgelekte stukken blijkt nu dat La S. een nieuwe identiteit voor zichzelf en zijn zoon wil (inclusief onder meer een nieuw internationaal geboortebewijs, en internationaal bewijs van goed gedrag, paspoort en rijbewijs), een schoon strafblad en begeleiding bij de emigratie naar een ander land.

Daarnaast eiste hij 2,3 miljoen schadevergoeding voor onder meer het zware gevangenisregime waarin hij verblijft, het schenden van zijn privacy, gederfde levensvreugde en extra beveiligingskosten voor zijn zoon.

Chantage

Het afgelopen jaar werd duidelijk dat de onderhandelingen tussen La S. en het OM hierover uiterst moeizaam verlopen. La S. dreigde verschillende keren met het opzeggen van zijn medewerking en het openbaar maken van informatie ''die zou leiden tot de niet-ontvankelijkheid van het OM'' in het liquidatieproces. Binnen het OM werd juist gesproken van een ''niet aflatende chantage'' door La S.

Sinds enkele weken ligt er een nieuw voorstel van het TGB op tafel. In hoeverre het OM is ingegaan op de financiële eisen van La S., is niet duidelijk. Het Landelijk Parket van het OM, dat over het TGB gaat, wil hier niets over kwijt. "We zeggen niets over de besprekingen die met de kroongetuige worden gevoerd over getuigenbescherming'', aldus een woordvoerder.

Wel is duidelijk dat tot op het niveau van de minister het nieuwe voorstel is besproken. Dat is niet verwonderlijk: het liquidatieproces is belangrijk voor het OM en de rol van La S. is cruciaal.

Gevaar

In ieder geval op één onderdeel heeft het TGB geen concessie gedaan aan La S.: men is niet bereid om ook zijn zoon een volledige nieuwe identiteit te geven. Dat aspect is nu onderdeel van een kort geding dat de kroongetuige tegen de Staat heeft aangespannen.

De advocaat van Peter La S., Richard Korver, wil niet inhoudelijk reageren. Hij laat wel weten dat er met het openbaar worden van deze informatie sprake is van "een zorgwekkende en gevaarzettende situatie". Hij heeft de autoriteiten verzocht passende maatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl