NOS NieuwsAangepast

Roep om verplicht onderzoek na hartaanval Muamba

Groot-Brittanië is flink geschrokken toen zaterdagavond voetballer Fabrice Muamba zomaar omviel op het veld. Een hartaanval. En dat voor een schijnbaar gezonde jongen van nog geen 23 jaar. Er gaan stemmen op om preventief hartonderzoek te verplichten voor topsporters. In Italië gebeurt dat al 30 jaar.

Een kleine groep mensen heeft een hartafwijking zonder dat te weten. Dat geeft niet, want je kunt er prima oud mee worden. Maar topsporters leveren uitzonderlijke prestaties die het hart enorm kunnen belasten. Heb je een afwijking dan kan je hart er 'zomaar' mee ophouden.

Italië

Een grote groep Italiaanse Olympische en andere professionele sporters moeten jaarlijks een ECG-scan ondergaan. Volgens onderzoekers is daarmee het aantal onverwachte hartaanvallen bij sporters met 89 procent gedaald. Bovendien is geen enkele atleet bij wie een hartafwijking werd geconstateerd later gestorven.

Een goed idee dus om zo'n preventief hartonderzoek in de rest van de wereld ook verplicht te stellen zou je denken. Zeker als de confronterende beelden hiernaast ziet van atleten die getroffen werden door een hartaanval.

Maar in de wetenschap worden er vraagtekens bij het Italiaanse onderzoek gesteld. Zo wijst Noors onderzoek erop dat hartonderzoek met ECG-scans er in 40 procent van de gevallen naast zit.

In Israël is ECG -onderzoek voor iedereen die gaat sporten verplicht. Toch stierven in de jaren nadat de regel in 1997 werd ingevoerd net zoveel mensen aan een onverwachte hartaanval als in de jaren ervoor.

Leven kost 1,3 miljoen

De Israëlisch onderzoekers berekende ook dat volgens de Italiaanse cijfers een gered mensenleven een flink prijskaartje heeft: 1,32 miljoen dollar

In Nederland wordt bij voetbalcubs via medische keuringen extra goed gelet op de hartconditie van de spelers. De clubarts van Ajax vertelt hier hoe dat gaat.

Door: Rob

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl