NOS NieuwsAangepast

Rinnooy Kan: SER vaker inzetten

Het kabinet zou de Sociaal-Economische Raad vaker moeten inzetten. Dat zei scheidend SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan in het tv-programma Buitenhof. Volgens Rinnooy Kan is het kabinet Rutte "niet gul met het inzetten van de SER".

De SER-voorzitter gaf als voorbeeld de discussie over de Wet werken naar vermogen. Die wet moet mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan helpen. Werkgevers mogen die werknemers onder voorwaarden minder dan het minimumloon betalen. Het verschil wordt gecompenseerd. De wet moet op 1 januari ingaan, maar de vakbonden zijn fel tegen.

Nog niet rond

"Toen het kabinet aantrad, werd gezegd dat de wet snel moest worden ingevoerd en dat er dus geen tijd was om de raad om advies te vragen. Nu zijn we anderhalf jaar verder en nog steeds is de wet niet rond. Daar zou de SER een rol kunnen spelen."

Rinnooy Kan ziet er niets in de regering ongevraagd van advies te dienen. Volgens hem werkt het beter als de SER een opdracht krijgt. "Dan is het advies ook effectiever."

Meer denktanks

De SER-voorzitter zei verder dat hij zich stoort aan het niveau van het debat in Nederland. Hij sprak over de "tirannie van de oneliners". Volgens hem zijn er in Nederland te weinig denktanks.

Het stoort hem dat de subsidies van wetenschappelijke bureaus van de verschillende politieke partijen zijn gekort. "Daardoor is de cultuur van het debat uitgedund en krijg je de zogeheten 'factfree politics'. Ik zou graag zien dat die bureaus wat ruimer worden gesubsidiëerd. Dat is ook in tijden van bezuinigingen mogelijk en nodig."

Rinnooy Kan vertrekt per 1 september. Hij wordt hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl