NOS NieuwsAangepast

Ruiming van kalkoenen in Limburg

Vandaag is begonnen met het afmaken van de kalkoenen van het bedrijf in Limburg waar het vogelgriepvirus is aangetroffen. In de stal waar de 42.700 kalkoenen zitten, is dodelijk gas gespoten door medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Rond 14.00 uur is begonnen met het weghalen van de dode dieren. Het werk duurt mogelijk tot morgen. Het is al zeker dat ze de H5-variant hebben van de vogelgriep. Onderzocht wordt nog welke type de kalkoenen precies hebben; waarschijnlijk is het een milde variant.

Gisteravond werd bekend dat het virus is aangetroffen op het bedrijf in Kelpen-Oler. De besmetting kwam aan het licht bij een periodieke standaardcontrole.

Vervoersverbod

Sinds middernacht geldt in een zone van 3 kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest. Er zijn ongeveer 25 pluimveebedrijven in de zone tussen Weert en Roermond.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte die overdraagbaar is op pluimvee en andere vogelsoorten. In zeer zeldzame gevallen raken mensen besmet met het virus. Het afgelopen jaar is in Nederland vier keer vogelgriep geconstateerd, onder meer op de Veluwe en in Zeeland en Flevoland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl