NOS NieuwsAangepast

Tweede dader Minsk terechtgesteld

Wit-Rusland heeft ook de tweede man terechtgesteld die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op de metro in Minsk, in 2011. Bij die bomaanslag kwamen vijftien mensen om het leven.

Gisteren werd bekend dat de eerste van de twee terdoodveroordeelden was geëxecuteerd. Het staatspersbureau van Wit-Rusland meldt vandaag dat ook de tweede dader is terechtgesteld. Uit de berichtgeving wordt niet duidelijk wanneer de doodvonnissen zijn voltrokken.

Schijnproces

De twee 26-jarige mannen zijn veroordeeld voor de bomaanslag, maar internationaal werd gesproken van een schijnproces. Het Openbaar Ministerie in Wit-Rusland wordt verweten dat het bewijs manipuleert; ook zouden bekentenissen met folteringen worden afgedwongen. Er was aangedrongen op een nieuw proces tegen de twee mannen.

Zo'n 160.000 mensen hadden een petitie ondertekend waarin werd gevraagd de executie te verhinderen, maar een gratieverzoek werd deze week door president Loekasjenko afgewezen.

Wit-Rusland, dat bekend staat als de laatste dictatuur in Europa, is het enige Europese land waar de doodstraf wordt uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl