Een Amerikaans radiostation heeft een documentaire ingetrokken over de barre werkomstandigheden in een Chinese Apple-fabriek. Het verhaal van schrijver en acteur Mike Daisey blijkt deels verzonnen te zijn.

In de uitzending van 6 januari deed Daisey verslag van de slechte arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabriek in Shenzen, waar iPhones en iPads worden gemaakt.

Daisey sprak met medewerkers van de fabriek en beschrijft onder meer hoe na een lange werkdag 12-jarige kinderen de poort uitlopen. De omstandigheden in de fabrieken zijn volgens Daisey mensonterend en schokkend.

Aangedikt

De radio-uitzending zorgde voor veel ophef. De New York Times wijdde er een artikel aan en Apple kondigde korte tijd later aan dat er inspecties komen in de fabriek.

Later bleek dat veel van de persoonlijke verhalen van Daisey zijn verzonnen, zoals dat over een Chinese Apple-medewerker wiens hand verminkt raakte bij het in elkaar zetten van een iPad.

Daisey geeft nu toe dat hij zijn verhaal flink heeft aangedikt, maar blijft erbij dat de werkomstandigheden in de Apple-fabriek slecht zijn.

STER reclame