NOS NieuwsAangepast

Indonesië stuurt giftig afval terug

Indonesië stuurt 113 containers met gevaarlijk afval terug naar Nederland en Groot-Brittannië. De containers waren naar Indonesië gebracht om de inhoud te recyclen, maar er bleken nogal wat giftige stoffen in te zitten.

De containers zouden volgens de papieren metaalschroot, grond en huisafval bevatten, maar bij controle in januari vond de douane onder meer elektronicaschroot, asfalt, zand en plastic. Bovendien kwam er uit sommige containers een onbekende witte vloeistof. Bij verder onderzoek werden ook giftige zware metalen en zwavelzuur gevonden.

Rotterdam

Het bedrijf dat de containers naar Indonesië heeft gehaald moet van een rechtbank in Jakarta opdraaien voor de kosten van het terugsturen. De containers komen uit de havens van Rotterdam en Felixtowe. Volgens de BBC komen 89 van de 113 containers uit Groot-Brittannië.

Volgens een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Milieu zijn de documenten voor de terugzending al ondertekend. Ze voegde eraan toe dat Indonesië er niet is om de afvalproblemen van andere landen op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl