Ronald Plasterk noemt de verkiezing van Diederik Samsom tot partijleider een mooi voorbeeld van democratie. "Ik had natuurlijk liever gewonnen maar het is gegaan zoals dat in een democratie gaat. Eén wint, en de anderen verliezen." Ondanks zijn verlies ziet hij "de partij helemaal opleven en dat is fantastisch goed nieuws."

Plasterk gaat volgende week weer gewoon aan het werk als financieel woordvoerder van de PvdA, nu duidelijk is geworden dat niet hij maar Samsom gekozen is als partijleider van de PvdA. "Felicitaties voor Diederik en we gaan er met de hele PvdA tegen aan."

Albayrak

De uitslag was "zonder meer" een teleurstelling voor Albayrak. Haar eerste reactie was: "ik loop flink te balen". Zij ziet de uitslag wel als een "massief mandaat voor Diederik". Volgens Albayrak moet de fractie er in slagen "om de rijen weer te sluiten en een vuist te maken tegen het kabinet".

Van Dam

De andere verliezer Van Dam vindt het grote winst dat het debat in de partij is losgekomen. "Als je zo ruim wint als Samsom, dan heeft de beste gewonnen." Daarnaast "hoopt en verwacht" Van Dam dat dit geen ruk naar links zal betekenen voor de PvdA.

Jacobi

Jacobi, de kandidaat met de minste stemmen, had vooral graag iets meer stemmen gekregen. Maar van teleurstelling is geen sprake "want ik vind dat we een hele mooie campagne hebben gevoerd." Volgens Jacobi willen de leden "reuring in de partij."

STER reclame