De vrouwen van Qatar mogen ook naar Spelen

Aangepast op

Het is een bekend Olympisch motto. "Het belangrijkste is niet om te winnen maar om deel te nemen." Maar zelfs dat is niet voor iedereen even makkelijk. Tenminste, als je een vrouw bent in een islamitisch land. Saudi-Arabië, Brunei en Qatar waren tot nu toe de enige drie landen die nooit vrouwelijke sporters naar de Spelen hebben gestuurd. Maar de tijd met uitsluitend testosteron aan de start lijkt nu voor dit laatste land voorbij.

Voor de Olympische Spelen dit jaar stuurt Qatar nu wél vrouwelijke atleten naar Londen. Het land wil namelijk zelf de Spelen organiseren in 2020, en dan is het zeer gewenst, vindt het IOC, dat vrouwen mee mogen doen.

Niet verplicht

"Vrouwen naar de Olympische Spelen sturen is geen verplichting", zegt Geert Slot, voorlichter van NOC-NSF, "maar het IOC wil graag dat vrouwen een gelijke positie hebben in de sport en Qatar realiseert zich dat zij dat moeten laten zien." Volgend jaar zomer wordt er gestemd over het gastland voor 2020. Als Qatar nu geen vrouwelijke sporters naar Londen stuurt, is het vrijwel zeker dat het land niet gekozen wordt.

Misschien krijgen de Spelen in London dit jaar zelfs de wereldpremière als het om vrouwenteams gaat. Want ook in Saudi-Arabië praat er nu over, zegt Midden-Oosten deskundige Annemarie van Geel. Zo is er een vrouw die in de achtertuin van haar oom basketbal les geeft aan andere vrouwen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een professionele vereniging. Het land heeft tot nu toe nooit een vrouwelijke delegatie naar de Spelen gestuurd.

Religieus

In sommige islamitische landen is vrouwensport verboden of moet de kleding aan bepaalde voorwaarden voldoen waardoor sporten bijna onmogelijk is. De reden voor zo'n sportverbod is vaak vanuit religieus oogpunt. Van Geel weet wel waarom: "De angst bestaat dat wanneer vrouwen aan paardrijden doen, zij straks ook willen zwemmen of beachvolleyballen. En dat ze dan uit de kleren moeten." Van Geel noemt het 'een enorme stap' dat de vrouwen uit Qatar naar de Spelen gaan.

Door: Julia