NOS NieuwsAangepast

Aedes: zonnepanelen op huurhuis

Door redacteur klimaat en energie Heleen Ekker

De koepel van woningcorporaties, Aedes, onderzoekt serieus de mogelijkheid om alle 2,4 miljoen huurhuizen van Nederland te voorzien van zonnepanelen.

Daartoe wordt nu eerst bij 22 woningcorporaties met samen 360.000 woningen gekeken of het mogelijk is om zonnepanelen grootschalig in te kopen. Het doel is het energieverbruik naar beneden te brengen en daardoor de vaste woonlasten van huurders te verminderen.

Op dit moment zijn er naar schatting enkele tienduizenden huizen in Nederland met zonnepanelen op het dak. Het zijn vooral koophuizen. Steeds vaker krijgen woningcorporaties vragen van huurders, die hun eigen energie met zonnepanelen willen opwekken.

Grootschalig inkopen

Zonne-energie wordt steeds goedkoper. Dat komt vooral door massaproductie van de panelen, maar ook doordat de technologische ontwikkelingen snel gaan. Door zonnepanelen grootschalig in te kopen, wordt de prijs ook nog eens flink gedrukt. De woningcorporaties verwijzen naar eerdere grootschalige inkoopacties, zoals van Urgenda een jaar geleden.

Er zijn nog wel de nodige vragen die beantwoord moeten worden. Hoe zit het met de financiering? Is er voldoende draagvlak bij huurders? Hoe kunnen sommige juridische belemmeringen opgeheven worden?

Instemmen

Wat betreft het draagvlak wijst Aedes erop dat huurders het ook kunnen weigeren. Voor woningverbetering in het algemeen kunnen corporaties een huurverhoging doorvoeren. Maar daaruit vloeit voort dat een huurder wel met de maatregel moet instemmen.

Toch verwacht Aedes dat de meerderheid ermee akkoord zal gaan. De huurverhoging zal namelijk minder zijn dan het bedrag dat de huurder bespaart op zijn energierekening. Naar verwachting zal het de huurder 5 tot 10 euro netto per maand opleveren. Dit bedrag kan in de toekomst hoger worden als de energieprijzen verder stijgen.

Onwil

Toch klinkt er ook al kritiek. Woningcorporatie Nijestee in Groningen bijvoorbeeld realiseerde de afgelopen weken op de daken van 25 huurders zonnepanelen. Maar daarbij kwam het initiatief van de huurders zelf. Als dat niet het geval is, verwacht Nijestee dat er veel onwil bij huurders zal zijn.

Bovendien zou het niet de eerste prioriteit van een corporatie moeten zijn, vinden ze daar. Huizen die slecht geïsoleerd zijn bijvoorbeeld, hebben er veel meer baat bij als eerst naar de isolatie van muren en vloeren wordt gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl