Mist houdt prins tegen op Theems

Aangepast op

Door correspondent Arjen van der Horst

Prins Willem-Alexander zou vandaag in de voetsporen treden van Neerlands grootste zeeheld, admiraal Michiel de Ruyter. Met het patrouilleschip Holland zou de kroonprins de Theems opvaren naar Greenwich in Oost-Londen. Maar mist heeft vanochtend roet in het eten gegooid, de Holland kreeg van de Londense havenautoriteiten geen toestemming verder Londen in te varen.

De Holland heeft een bijzondere lading bij zich: de historische versiering van de achtersteven van het 17e eeuwse fregat Royal Charles. De Royal Charles was het Engelse vlaggenschip dat in 1667 werd buitgemaakt door admiraal Michiel de Ruyter tijdens zijn legendarische Tocht naar Chatham. Het was de beslissende slag in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog waarbij De Ruyter door de ketting over de rivier de Medway brak en een groot deel van de Engelse vloot vernietigde.

Verplaatst

De versiering van de Royal Charles is nog altijd te bewonderen in het Rijksmuseum. Deze ochtend zou het pronkstuk, in aanwezigheid van de prins, op de Holland overhandigd worden aan het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich.

Door de problemen met de mist vindt de officiële overdracht niet langer plaats op de Theems, maar is verplaatst naar het Nationaal Maritiem Museum. De versiering wordt onderdeel van de tentoonstelling Royal River die ter ere van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II gehouden wordt.