Prins Willem-Alexander vaart vandaag mee met een proefvaart van het patrouilleschip Holland voor de Koninklijke Marine. De prins gaat in Amsterdam aan boord en vaart mee tot Greenwich, bij Londen.

De Holland heeft een bijzondere lading bij zich: de historische versiering van de achtersteven van het 17e eeuwse Engelse vlaggenschip Royal Charles. Die zal morgen, in aanwezigheid van de prins, overhandigd worden aan het Nationaal Maritiem Museum.

Michiel de Ruyter

De Royal Charles is in 1667 door admiraal Michiel de Ruyter veroverd tijdens een verrassingsaanval op de Engelse vloot op de Thames. Die aanval staat bekend als de Tocht naar Chatham.

De zogenoemde spiegelversiering van de Royal Charles komt uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de bruikleen komt het Rijksmuseum tegemoet aan de een verzoek van het Brits Nationaal Maritiem Museum.

Het historische stuk wordt onderdeel van de jubileumtentoonstelling 'Thames, The Royal River', die wordt gehouden ter gelegenheid van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth.

Patrouille

De Holland maakt deel uit van een serie van vier patrouilleschepen die nu nog aan het proefvaren zijn. De vier schepen zullen na indienststelling een bijdrage leveren aan de internationale rechtshandhaving en veiligheid.

Ze kunnen worden ingezet voor antipiraterij missies, counterdrugs operaties en kustwachttaken in Nederland en het Caribisch gebied.

Prins Willem-Alexander heeft de rang van Commandeur van de Koninklijke Marine Reserve.

STER reclame