NOS NieuwsAangepast

China voor WTO gesleept

De VS, EU en Japan beginnen een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen China vanwege exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen. Het kan uiteindelijk leiden tot sancties tegen China.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama overtreedt China de regels voor de wereldhandel door de uitvoer van de metalen te beperken. Ze worden gebruikt in high-techproducten zoals mp3-spelers, flatscreens en windturbines.

Het is niet de eerste klacht van industriële grootmachten bij de WTO over de Chinese handel in grondstoffen. Eerder oordeelde de WTO na een klacht van de EU dat China illegaal de export had beperkt van grondstoffen als bauxiet, zink en magnesium.

Milieu

Obama wil dat hightechproducten vaker in de VS worden gemaakt, maar de Chinezen belemmeren de uitvoer van de aardmetalen. "Als China gewoon de markt zijn werk laat doen, zouden we geen bezwaren hebben. Maar hun beleid op dit moment is te voorkomen dat dat gebeurt. Dat gaat in tegen de regels die ook China heeft beloofd te volgen", zei Obama.

China is het niet eens met de beschuldiging en "betreurt de klacht". Volgens een woordvoerder heeft China een eigen beleid opgesteld voor de uitvoer van de zeldzame metalen dat in lijn is met de regels van de WTO. De export van de middelen wordt geremd uit milieu-overwegingen, zeggen de Chinezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl