NOS SportAangepast

Hoe is Langs de Lijn ontstaan?

De basisformule van NOS Langs de Lijn - live-flitsen van wedstrijden, het laatste (sport)nieuws, columns en interviews, afgewisseld met muziek - is eigenlijk min of meer toevallig ontstaan in 1968.

Tijdens de Olympische Spelen in Mexico zijn de verslaggevers Wim Hoogendoorn, Leo Pagano, Dick van Rijn en Theo Koomen paraat om de luisteraars van de ontwikkelingen in Mexico op de hoogte te houden.

Omdat de technicus van dienst die dag ziek is, gaat chef Kees Buurman zelf achter de knoppen zitten. Hij schakelt van de ene verslaggever rechtstreeks door naar de andere, tot ze allemaal aan de beurt zijn geweest en Buurman met het zweet op zijn voorhoofd een plaatje opzet.

En het werkt: live sport op de radio. De techniek en de presentatie zijn hier vervolgens op aangepast en vanaf de Olympische Spelen in 1972 is muziek een vaste pijler van de uitzending. De muziek - 'middle of the road, geschikt voor luisteraars van acht tot tachtig - krijgt een even belangrijke functie als de sport en de presentatie. Vier uur aan één stuk door naar sportverslagen luisteren, is niet vol te houden.

Sinsdien staat de basisformule als een huis. Uiteraard is het programma in de loop der jaren, onder meer door de verbeterde technische mogelijkheden, sneller geworden. Het oudste medium is, als het gaat om snelheid, nog steeds onverslaanbaar.

De stemmen

Langs de Lijn heeft de afgelopen tienduizend uitzendingen tientallen presentatoren 'versleten'. Een greep uit dit gezelschap: Tom Blom, Govert van Brakel, Tom Egbers, Sjors Fröhlich, Kees Jansma, Theo Koomen, Jan Douwe Kroeske, Chris van Leeuwen, Jaap van Meekren, Felix Meurders, Joop Niezen, Leo Pagano, Koos Postema, Fred Racké, Willem Ruis, Klaas Samplomius, Rocky Tuhuteru.

Momenteel bestaat de presentatoren-equipe uit: Ronald Boot, Jack van Gelder, Dione de Graaff, Tom van 't Hek, Gio Lippens, Robbert Meeder, Toine van Peperstraten, Menno Reemeijer, Henry Schut en Jeroen Stomphorst.

Ook het 'verslaggeversgilde' van Langs de Lijn heeft vele bekende stemmen voortgebracht, waaronder: Heinze Bakker, Theo Bakker, Hans Böhm, Jacques Chapel, Leo Driessen, Hans Eysvogel, Jack van Gelder, Geerhard de Grooth, Bep van Houdt, Theo Koomen, Jos van Kuijeren, Hans van Loozenoord, Ted van der Meer, Evert ten Napel, Bert Nederlof, Eddy Poelmann, Ron de Rijk, Dick van Rijn ("Goedemiddag luisteraars, ter land, ter zee of waar ook ter wereld"), Frits 'nulll-nulll' van Turenhout, Bert Voorthuijsen en Berry Zand Scholten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl