NOS NieuwsAangepast

Fitch verhoogt Griekse kredietstatus

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland verhoogd. Griekenland gaat van Restricted Default (beperkt faillissement) naar B min met een stabiel vooruitzicht.

Fitch reageert hiermee op de afronding van de deal van vorige week tussen Griekenland en obligatiehouders over het afschrijven van schulden. Daardoor is de schuldenlast van Griekenland flink verlicht. Volgens Fitch is daarmee het risico afgenomen dat Griekenland op korte termijn opnieuw problemen krijgt met het betalen van rente en het terugbetalen van schulden.

Schuldeisers

Fitch waardeert de Griekse staatsobligaties nog steeds als 'junk', oftewel rommel. De waardering betreft nieuwe obligaties die Griekenland maandag heeft uitgegeven in ruil voor oude. Daarbij verloren de oude, zoals afgesproken, een deel van hun waarde.

Vrijdag verlaagde Fitch de kredietstatus van Griekenland nog. Toen zei de Griekse regering dat genoeg schuldeisers akkoord waren met een obligatieruil. Fitch gaf toen al aan dat de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw beoordeeld zou worden na afloop van de obligatieruil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl