Tijdens een debat in het Europees Parlement hebben vrijwel alle sprekers vanmiddag het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen veroordeeld. Ook premier Rutte kwam onder vuur te liggen.

Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie, noemde de website onaanvaardbaar en vindt het een schande dat zo'n website in de 21ste eeuw nog gemaakt wordt.

Verhofstadt, die in het Nederlands sprak, zegt dat de website een gevolg is van slechte peilingen voor Wilders. "Voor de eerste maal scoorde Wilders zeven zetels minder. Dat was de eerste maal dat dat de partij van meneer Wilders overkwam. De reden was eenvoudig. Wilders spuide voortdurend kritiek, bijvoorbeeld op koningin Beatrix die op staatsbezoek in Oman een hoofddoek droeg. En dus zocht Wilders onmiddelijk een ander slachtoffer."

Verhuizen

Voorzitter Joseph Daul van de christen-democratische fractie richtte zijn pijlen op premier Rutte. Die ging niet in op de uitnodiging van het Europees Parlement om over de website te debatteren.

Daul: "Het gaat vandaag over racisme en discriminatie. Ernstige vraagstukken, maar kennelijk niet ernstig genoeg voor de Nederlandse premier om er vandaag met ons over te debatteren. Toch zijn we hier dankzij een lid van zijn meerderheid. Ik betreur het vooral dat de premier weigert afstand te nemen van een website die racistisch, gewelddadig en leugenachtig is."

Auke Zijlstra

Commissaris Viviane Reding sprak ook in het parlement. Ze veroordeelde de website, zoals ze al eerder gedaan had.

"Het is onacceptabel dat EU-burgers het doel van intolerantie en xenofobie worden, alleen omdat zij hun recht nemen en verhuizen van één lidstaat naar de andere. Elke regering heeft de plicht burgers uit andere lidstaten te verwelkomen. Ze moeten het belang van vrij verkeer van burgers aan hun burgers uitleggen, zowel het economische als het maatschappelijke belang."

Ook de PVV zelf kwam aan het woord. "Het debat hier gaat niet over de problemen zoals de burgers zouden verwachten", zei PVV'er Auke Zijlstra. "Nee, over het meldpunt van de PVV dat die problemen juist in kaart wil brengen. Het is de omgekeerde wereld."

Donderdag word er gestemd over een motie waarin Rutte wordt opgeroepen het meldpunt te veroordelen.

STER reclame