In Marokko is bij betogingen tegen de regering een Nederlander opgepakt. Het is Yuba Zalen uit Utrecht, die als vrijwilliger schrijft voor de website Amazigh Times. Hij was in het noorden van Marokko om verslag te doen van de protesten van de laatste tien dagen. Zalen werd gearresteerd toen hij foto's maakte.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de arrestatie en zegt dat Zalen bijstand zal krijgen, zoals gebruikelijk is bij arrestaties van Nederlanders in het buitenland.

20 Februari

De betogingen in het noorden van Marokko begonnen in Beni Bouayache na de arrestatie van Bachir Benchaib die voor de jongerenbeweging 20 Februari actief is. Benchaib wordt volgens de staatstelevisie beschuldigd van berovingen en andere misdaden.

Na de arrestatie gingen aanhangers van Benchaib de straat op. Ze blokkeerden de weg naar de kustplaats Al-Hoceima. Sinds woensdag voert de politie charges uit met onder meer waterkanonnen en traangas. Er zouden 24 mensen zijn gearresteerd bij avondlijke gevechten tussen de politie en betogers.

'We hebben niets'

Chakib al-Khayari, die voor een lokale mensenrechtenorganisatie werkt, verwacht dat de protesten zullen aanhouden.

Volgens al-Khayari wordt er niet alleen betoogd voor meer democratie, maar zijn er ook protesten over gebrek aan basisvoorzieningen als water en elektriciteit. "We hebben niets in deze regio", zegt Al-Khayari.

Tweederangs

Het noorden van Marokko, met daarin het Rifgebergte, is arm. De bewoners voelen zich vaak behandeld als tweederangsburgers.

In de vorige eeuw was het gebied een paar jaar onafhankelijk. De relatie tussen het noorden en het koningshuis in de hoofdstad Rabat is altijd gespannen geweest.

STER reclame