NOS NieuwsAangepast

Enterprise begint laatste reis

Het grootste en oudste marineschip van de Amerikaanse strijdkrachten is begonnen aan zijn laatste missie. De USS Enterprise verliet vandaag zijn thuishaven Norfolk in de staat Virginia, op weg naar het Midden-Oosten.

De Enterprise was het eerste vliegdekschip dat werd aangedreven door kernenergie. Acht reactoren zorgen ervoor dat vier, 32 ton zware schroeven in beweging komen. Het schip is met ruim 340 meter lengte ook het langste schip van de Amerikaans marine.

Cuba Crisis

Het 50 jaar oude schip heeft een roemruchte geschiedenis. Zo werd het op zijn eerste missie ingezet tijdens de Cuba Crisis in oktober 1962, om de blokkade van het eiland te garanderen. Daarvoor had het al gediend als volgstation voor John Glenn, toen hij de eerste bemande ruimtevlucht van de VS uitvoerde. Later volgden onder meer de oorlogen in Vietnam, de Arabische Golf en Afghanistan. Daarnaast werd de film 'Top Gun' er opgenomen.

Het schip, dat plaats biedt aan meer dan 4000 bemanningsleden, is een drijvende stad. Er zijn meerdere kapperszaken, een bibliotheek, een winkel en een koffiebar. Bovendien heeft het schip een eigen krant en televisiezender.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er nog vijf van deze giganten gebouwd zouden worden, maar vanwege het prijskaartje van 450 miljoen dollar zag het Amerikaanse Congres daarvan af. Wel werd in 1979 besloten het schip grondig te renoveren, zodat het langer meekon dan de geplande 25 jaar.

Gesloopt

Het schip wordt nu afgedankt omdat het te oud wordt. "Het is net als mensen die ouder worden", legt de kapitein uit. "Het wordt wat moeilijker om uit je bed te komen 's ochtends. Je hebt een paar uur nodig en dan gaat het wel weer. Zo is het ook met de Enterprise."

Het schip zal na de laatste missie gesloopt worden in Virginia. Hoewel dit soort schepen vaak tot museum wordt omgebouwd, is dat bij de Enterprise niet mogelijk, omdat er grote gaten moeten worden gemaakt om de kernreactoren te verwijderen. Herstel zou te duur worden.

De Enterprise zal de komende maanden in de Indische Oceaan Somalische piraten gaan bestrijden. Als er geen oorlog met Iran komt, dan zal het schip op 1 december uit de vaart genomen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl