NOS NieuwsAangepast

Zwitsers tegen langere vakantie

De Zwitsers willen geen langere vakantie. In een referendum stemde vandaag tweederde van de kiezers tegen een voorstel van de vakbonden om vakanties te verlengen van vier naar zes weken per jaar. 67 procent ziet het plan volgens de eerste polls niet zitten.

Nu een groot deel van Europa door de schuldencrisis worstelt met ontslagen, loonsverlagingen en belastingverhogingen, betoogde een Zwitserse lobbygroep dat werknemers meer rusttijd nodig hebben om bij te komen van de stijgende stress op het werk. Twee jaar geleden behaalde de lobbyclub de benodigde 125.000 handtekeningen voor een referendum. In Zwitserland komen veel wetten voort uit referenda.

Kosten

De federale regering had opgeroepen tegen te stemmen. Langere vakanties zouden miljarden kosten en tot banenverlies leiden. Volgens de Zwitserse media zijn werkgevers blij met de uitslag. Het toont de 'realiteitszin' van de mensen aan, zegt Hans-Ulrich Bigler van werkgeversorganisatie SGV.

De werkgevers voerden campagne tegen het plan met posters en tv-spotjes waarin werd gewaarschuwd dat meer vakantie minder banen betekent. Zo was in een spotje een eenzame patiënt te zien die in een ziekenhuis op een operatie wacht, maar in plaats van een arts een briefje aantreft. Daarop staat dat er een tekort is aan personeel door de nieuwe vakantieregeling.

De uitslag van het Zwitserse referendum wordt vanavond verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl