NOS NieuwsAangepast

Meer vakantie? Nee, dank je.

De Zwitsers hebben vandaag de kans om hun vakantietijd te verlengen van 4 naar 6 weken. Zoals dat vaak in Zwitserland gebeurt, wordt hierover in een referendum gestemd. Waar de meeste mensen geen moment hoeven te twijfelen over meer vakantie, lijkt het erop dat de Zwitsers vriendelijk bedanken voor de 2 weken extra zon, zee en strand (of sneeuw).

Dit blijkt uit de uitslagen van de eerst polls. 67 procent van de Zwitsers is tegen het plan van de vakbonden. Volgens de Zwitserse media zijn de werkgevers blij met de uitslag. Het zou de 'realiteitszin' van de mensen aantonen, aldus Hans-Ulrich Bigler van werkgeversorganisatie SGV.

Spontaan?

Of de meerderheid nou echt zo spontaan hun tegenstem uitbracht, valt te betwijfelen. De federale regering had vooraf opgeroepen niet mee te gaan met het voorstel, omdat het miljarden kost en tot minder werkgelegenheid leidt.

Ook is er door de werkgevers fanatiek campagne gevoerd tegen het voorstel. Zo is er een filmpje te zien van een eenzame patiënt die in een ziekenhuis op een operatie wacht, maar in plaats van een arts een post-it aantreft. Hierop staat: 'Tekort aan personeel door nieuwe vakantieregeling'.

Werkdruk

De vakbonden pleiten juist voor meer vakantiedagen omdat de werkdruk voor de werknemers steeds hoger wordt. Het werk wordt door technische ontwikkelingen steeds moeilijker en de concurrentie neemt toe. De officiële uitslag wordt later vandaag verwacht.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl