Wetenschapper Max de Winter (91) is gisteren overleden. Dat heeft het bedrijf MSD, waar hij jarenlang voor werkte, bekendgemaakt. De Winter was een van de leidende onderzoekers achter de anticonceptiepil die in de jaren zestig de wereld veroverde.

De Winter werkte toen voor het bedrijf Organon in Oss. Nadat het Amerikaanse bedrijf Syntex in de jaren vijftig de eerste anticonceptiepil op de markt had gebracht, ontwikkelde het team van De Winter een eigen variant, Lyndiol.

Eisprong

Toen dat middel in 1962 werd geïntroduceerd, werd het in de markt gezet als middel tegen menstruatiestoornissen, omdat anticonceptie nog te controversieel was. Dat de pil ook de eisprong voorkwam, werd alleen als een bijwerking vermeld.

In het katholieke Noord-Brabant was veel tegenstand tegen de pil, ook binnen Organon zelf. Zo moest het inpakken van de pil worden uitbesteed, omdat ouders weigerden hun dochters dat werk te laten doen. Organon zocht daarop de hulp van een klooster, waar de nonnen niet wisten wat ze verpakten.

Siemens

Toch werd de pil populair als middel van geboortebeperking en werd Nederland gidsland in het gebruik ervan. Nog altijd staat Nederland wereldwijd bovenaan in de lijst van pilgebruikers.

De Winter werd in 1920 geboren. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij in het concentratiekamp Auschwitz terecht, maar de Duitsers spaarden hem vanwege zijn technische vaardigheden. Zo wist hij in een fabriek van Siemens de oorlog te overleven.

STER reclame