NOS NieuwsAangepast

Nucleaire klok supernauwkeurig

Amerikaanse wetenschappers hebben een nucleaire klok ontworpen die de tijd nog nauwkeuriger meet dan de atoomklok. Deze nucleaire klok zou honderd keer nauwkeuriger zijn dan de beste atoomklok en een afwijking hebben van minder dan een twintigste seconde in 14 miljard jaar, de leeftijd van het universum.

Op dit moment is de atoomklok de nauwkeurigste klok op aarde. Die wordt gebruikt als onze standaard in tijdmeting. De atoomklok bepaalt de tijd aan de hand van elektronen rondom een atoom. Die springen heen en weer als ze met een straling van een zeer specifieke frequentie worden aangeslagen. De frequentie van de straling bepaalt het tikken van de seconden.

Dankzij de atoomklok zijn onze navigatiesystemen zo nauwkeurig, loopt het internet overal gelijk en weten we precies hoe lang een seconde duurt.

Foutjes

In principe is het gedrag van de elektronen in de atoomklok altijd en overal hetzelfde, maar ze kunnen wel door temperatuur of externe magneetvelden verstoord worden, zodat er foutjes in de tijdmeting sluipen.

Een nucleaire klok heeft dat probleem niet, want daar zijn het neutronen die heen en en weer springen rond een atoomkern. De neutronen bevinden zich zo dicht bij de atoomkern dat ze bijna helemaal niet beïnvloed worden externe verstoringen.

Volgens professor Flambaum, een van de onderzoekers, verschaft de nieuwe nucleaire klok wetenschappers een ongekend niveau van precisie en zal het een ongeëvenaard middel zijn voor natuurkundig onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl