NOS NieuwsAangepast

Colarecept aangepast in VS

Coca-Cola en Pepsi passen in de VS hun recepten aan. Een nieuwe wet uit Californië zou de frisdrankmakers anders verplichten een waarschuwing op de fles te zetten dat er kankerverwekkende stoffen in kunnen zitten.

Boosdoener is het proces waarmee de kleurstof voor de cola's gemaakt werd. Daarbij kan de kankerverwekkende stof 4-methylimidazole ontstaan. De beide bedrijven hebben hun leveranciers opdracht gegeven het proces aan te passen.

Groot gevaar voor de volksgezondheid lijkt er nooit te zijn geweest. De Amerikaanse voedselautoriteit stelt dat een persoon duizend blikjes cola moet drinken op een dag om de hoeveelheid 4-methylimidazole binnen te krijgen die bij ratten kanker veroorzaakt.

'Smaak onveranderd'

Coca-Cola zegt de aanpassing daarom eigenlijk niet nodig te vinden. "We denken niet dat het publiek een risico loopt dat de verandering nodig maakt. Toch hebben we onze leveranciers gevraagd aanpassingen te doen, om te voorkomen dat we een wetenschappelijk ongefundeerde waarschuwing moeten plaatsen."

Volgens de fabrikanten zal de smaak van de frisdrank niet veranderen. Coca-Cola Nederland zegt dat er in ons land niets verandert. "Onze cola is goedgekeurd door de Europese autoriteiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl