NOS NieuwsAangepast

Oudste Dickens-film ontdekt

Een medewerkster van het Britse Film Instituut (BFI) heeft een filmfragment uit 1901 ontdekt dat is gebaseerd op het boek 'Bleak House' van Charles Dickens. De film duurt maar één minuut en heet 'The Death of Poor Joe'. Het zijn de oudste filmbeelden gebaseerd op een boek van Dickens.

De archivaris Bryony Dixon ontdekte de film toen ze oud filmmateriaal over China zocht. In de filmcatalogus van de BFI vond ze een vermelding van 'The Death of Poor Joe' (De dood van arme Joe). Ze herkende er de straatveger Joe uit Bleak House in. Tot haar verbazing zat de film ook echt in het archief en was hij in goede staat.

Op de beelden is te zien hoe de straatveger Joe bij een kerkhof in elkaar zakt en sterft van de kou. De Britse filmpionier George A. Smith maakte de film in maart 1901 in Brighton. Zijn vrouw Laura Bayley speelt de rol van Joe.

Zwavelstokjes

Volgens het BFI vertoont de verhaallijn van de film ook overeenkomsten met het sprookje 'Het meisje met de zwavelstokjes' van Hans Christian Andersen. Dat meisje vriest net als Joe dood op straat.

Op 7 februari werd de 200ste geboortedag van de Britse schrijver wereldwijd herdacht. Dickens schreef onder meer de romans 'David Copperfield', 'Oliver Twist' en 'A Christmas Carol'. Zijn boeken zijn talloze malen verfilmd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl