NOS NieuwsAangepast

Koffie, bloemen en bonbons: happy Vrouwendag

Hartelijke vrouwendag! Je kan er niet omheen vandaag: het is Internationale Vrouwendag. Dat is het sinds 1910 ieder jaar op 8 maart, maar het lijkt wel alsof er dit jaar meer aandacht voor is dan anders.

Zo mag een vrouw vandaag samen met Bert Kranenbarg het programma Knooppunt Kranenbarg op Radio 2 presenteren (NOS nieuwslezer Carmen Verheul), nemen vrouwelijke dj's Q-music over, ontbijt prinses Máxima met het Vrouwelijk Top Talent in Den Haag en maken alleen vrouwelijke redacteuren vandaag de Belgische krant De Standaard. Dat kan je live volgen op de website van de krant. Bij de Duitse krant Bild pakken ze dat anders aan: daar zitten vandaag alleen mannen op de redactie omdat de vrouwen vrij zijn. Uit het experiment moet blijken hoezeer vrouwen gemist worden als ze er niet zijn.

De vrouw in Nederland

The Daily Beast greep de gelegenheid aan om te onderzoeken waar ter wereld je het als vrouw het best hebt. Daarbij keken ze naar: Recht - onder meer wetten die vrouwen beschermen tegen huiselijk geweld en tienerhuwelijken en de mogelijkheid om een lening van de bank te krijgen Gezondheid - het aantal moedersterftes, mogelijkheid voor veilige abortus, hiv Onderwijs - geletterdheid en gelijkwaardigheid in school Economie - percentage vrouwen op de arbeidsmarkt en gelijkwaardigheid qua salaris Politiek - aantal vrouwen in de regering en promotiekansen

De beste plek: IJsland. Dit kleine land met een vrouwelijke premier heeft een traditie als het gaat om vrouwenrechten en een overheidsdienst die daar toezicht op houdt. Verder staat heel Scandinavië in de top 10, net als Canada, Zwitserland, Amerika, Australië en.. Nederland op de tiende plaats.

Van de 165 landen is dat natuurlijk niet slecht. Op een schaal van 100 punten scoren we 87,7. Vooral op het gebied van economie scoren we goed, met 75 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt. Politiek gezien doen we het minder.

De slechtste plek om een vrouw te zijn, helemaal onderaan de lijst, is Tsjaad. Gevolgd door Afghanistan, Jemen en Congo.

En oja, voor wie het zich afvraagt: er bestaat inderdaad een Mannendag (19 november), maar die wordt iets minder uitgebreid gevierd.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl