NOS NieuwsAangepast

'Comazuiper financieel treffen'

Jongeren die door comazuipen in het ziekenhuis belanden, moeten zelf de rekening van hun behandeling betalen. Daarvoor pleit de bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, Herre Kingma.

Hij noemt het absurd dat de gemeenschap opdraait voor de kosten van ziekenhuisopnames van comazuipers. "Dat varieert van een paar honderd tot een paar duizend euro per opname. Als je dat voor Nederland maximaliseert, kom je uit op miljoenen."

Kingma zegt dat er in zijn ziekenhuis in Enschede steeds meer jongeren moeten worden opgenomen vanwege excessief alcoholgebruik. "Afgelopen weekeinde waren van de vijftien patiënten die 's nachts op de spoedeisende eerste hulp kwamen er liefst veertien zwaar onder invloed van alcohol. Dat maakt me oprecht boos."

Volgens Kingma loopt het niet alleen in het weekend de spuigaten uit. Ook op donderdagavond komen er veel dronken jongeren binnen. "Ze zijn vaak agressief, willen meteen geholpen worden. Ook gaan ze met elkaar op de vuist en gooien met van alles, waardoor de beveiliging moet worden ingeschakeld. Het heeft allemaal weinig te maken met de primaire functie van een ziekenhuis."

Topje van de ijsberg

Het aantal comazuipers stijgt al jaren. In 2008 werden er 337 jongeren met acute alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. In 2010 was dat aantal gestegen tot 684. Volgens Kingma is het slechts het topje van de ijsberg. "Daaronder zit een enorm grote groep die alleen op de Eerste Hulp verschijnt en andere patiënten de stuipen op het lijf jaagt."

Ondanks kritiek blijft Kingma bij zijn standpunt. "Natuurlijk kun je niet iedereen voor elk risico zelf laten opdraaien, maar alcohol drinken is iets wat je zelf kunt sturen. Het is al slecht dat je als jongere je hersenen beschadigt door je iedere keer maar vol te gooien, maar daar komt bij dat het enorme kosten veroorzaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl