NOS NieuwsAangepast

'Sleutelkinderen door bezuinigingen'

Ouders besluiten vaker om kinderen noodgedwongen al op jonge leeftijd alleen thuis te laten, omdat ze de naschoolse opvang niet langer kunnen betalen. Dat zeggen kinderopvangbedrijven en de brancheorganisatie tegen de NOS.

Leiders in de kinderopvang zien jongens en meisjes van amper 6 jaar steeds vaker alleen op straat, al dan niet onder toezicht van een oudere broer of zus. Tot voor kort gingen deze kinderen naar de naschoolse opvang.

Minder werken

Sinds 1 januari is de kinderopvang duurder geworden. Alleenstaande ouders of gezinnen met een minimuminkomen zeggen de kosten van de opvang niet meer te kunnen betalen.

Ze kiezen ervoor om minder te gaan werken, of om familie en vrienden te vragen om op te passen. Maar als dat niet lukt, laten ze de kinderen vaker alleen thuis of op straat spelen.

Het probleem van sleutelkinderen doet zich zowel voor in grote steden als in plattelandsgemeenten, zeggen kinderopvangorganisaties als 2Samen, KindeRdam, Estro en Triodus.

Tweede Kamer

De vraag naar kinderopvang is met 10 tot 20 procent afgenomen, melden de opvangorganisaties. De bedrijven maken zich zorgen. Ze moeten groepen samenvoegen of locaties sluiten. Daarnaast worden tijdelijke contracten van leiders vaak niet verlengd.

In een enkel geval redden bedrijven het niet, zegt directeur Lex Staal van de brancheorganisatie Kinderopvang. "Wij maken ons dan ook ernstig zorgen over de beschikbaarheid van voldoende kindplaatsen en de werkgelegenheid in onze sector", schrijft Staal aan de Tweede Kamer. Morgen debatteert de Kamer over de bezuinigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl