NOS NieuwsAangepast

Robert M. vecht spreekrecht aan

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De advocaten van Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, willen het spreekrecht dat de ouders van de slachtoffers van Robert M. is toebedeeld, opnieuw ter discussie stellen. Dat laten advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker weten op hun website. Ze doen dat komende maandag, op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Volgens Van der Goot en Anker heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de huidige wettelijke spreekrechtregeling. Die moet strikt worden toegepast, stelt het hoogste rechtscollege.

De Hoge Raad bepaalde gisteren in een moordzaak dat het een rechter niet is toegestaan eigenhandig het spreekrecht te verruimen. De advocaten van Robert M. stellen dat de rechter in de zedenzaak dat juist wel heeft gedaan.

Spreekrecht

De rechtbank besloot eind vorig jaar dat ouders van slachtoffertjes spreekrecht krijgen. Anker en Van der Goot hebben zich daartegen verzet. Volgens de huidige wet mag alleen een slachtoffer zelf spreken over de gevolgen van een misdrijf. Dat is bij de vaak zeer jonge slachtoffers van de Amsterdamse zedenzaak niet mogelijk.

De rechtbank nam met de beslissing een voorschot op toekomstige wetgeving, waarin het spreekrecht zal worden uitgebreid. Ongeoorloofd, menen de raadslieden van Robert M. nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl