NOS NieuwsAangepast

Paniek! Drie uur lang geen Facebook

Grote verwarring toen Europa vanochtend wakker werd: Facebook deed het niet. Tenminste, een groot deel van de Europese gebruikers kon de site een paar uur lang niet openen. Anderen konden wel op de site, maar die hadden last van grote vertragingen. Tussen 06:00 en 09:00 was de site niet of nauwelijks te bereiken. Het lijkt er op dat de storing nu over is.

Dat Facebook voor velen een onmisbaar ochtendritueel is mag duidelijk zijn: op Twitter verschenen er duizenden tweets van gefrustreerde Facebookers.

Defecte servers

Facebook zelf heeft nog niet gereageerd op de storing. Hoogstwaarschijnlijk ligt het aan defecte DNS-servers. Een DNS-server zorgt ervoor dat je bij een website terechtkomt als je het webadres intypt in je browser.

Volgens Sander van der Meijs van technologiewebsite Webwereld is het opmerkelijk dat zo'n grote internetdienst offline is. "Ze hebben zoveel back-upsystemen, dat de website eigenlijk nooit uit de lucht mag gaan." Volgens Van der Meijs zijn het vaak menselijke fouten die ervoor zorgen dat het op zo'n grote schaal misgaat.

Of je last hebt van de storing hangt af van welke provider je hebt. Dat betekent overigens niet dat de storing de schuld is van je provider: Facebook regelt zelf de DNS-servers.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl