NOS NieuwsAangepast

'Legale drugs in Midden-Amerika'

President Otto Pérez van Guatemala heeft gisteren op een top in Honduras gepleit voor legalisering van alle drugs in Midden-Amerika. De presidenten uit de regio praten 24 maart verder over het plan.

De Amerikaanse vicepresident Joseph Biden, die speciaal vanwege dit agendapunt naar de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa was gereisd, verklaarde dat de VS niets ziet in legalisering maar alle kaarten blijft zetten op 'het winnen van de oorlog tegen drugs'.

Pérez is een conservatieve ex-generaal die sinds januari president is van Guatemala. Hij meent dat alleen met het legaliseren van de productie en de doorvoer van drugs een eind gemaakt kan worden aan het tomeloze geweld in Midden-Amerika.

Uitbreiding

De drugsoorlog in Mexico, waarin de afgelopen vijf jaar meer dan 50.000 doden zijn gevallen, heeft zich uitgebreid naar het zuiden. De Midden-Amerikaanse landen, waaronder ook Mexico, vormen de doorvoerroute van cocaïne van productieland Colombia naar het land met de meeste gebruikers, de Verenigde Staten.

Volgens Pérez heeft de jarenlange strijd met militaire middelen tegen de drugstransporten alleen maar geleid tot duizenden onnodige doden in Midden-Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl