In Amsterdam is oud-politicus Jaap Boersma op 82-jarige leeftijd overleden. Boersma werd vooral bekend als minister van Sociale Zaken. Dat was hij in de kabinetten-Biesheuvel (1971-1973) en in het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Boersma was eerder vakbondsman bij het CNV en kwam in 1964 in de Tweede Kamer voor de ARP, een van de partijen die in de jaren zeventig opgingen in het CDA.

Als minister viel Boersma op door zijn, voor een ARP'er, progressieve standpunten. Hij trotseerde Biesheuvel door in 1973 een ministerspost te aanvaarden in het kabinet-Den Uyl.

Bedrijfsleven

In dit kabinet, dat bekend staat als het meest linkse in de Nederlandse geschiedenis, koos hij vaak de kant van de progressieve bewindslieden.

De Fries Boersma was in de nadagen van zijn politieke loopbaan nog een poosje Kamerlid, maar stapte uit onvrede over zijn positie in de CDA-fractie al snel over naar het bedrijfsleven.

Boersma werkte een aantal jaren bij energie- en bouwbedrijf Ogem en was later tien jaar lang directeur van de Stadsreiniging in Amsterdam.

STER reclame