Vliegtaks kost Schiphol banen
De invoering van de Europese vliegtaks is slecht voor de internationale positie van Schiphol. Het leidt tot minder passagiers en een mogelijk verlies van 200 arbeidsplaatsen.
Dat staat in een rapport dat is geschreven in opdracht van staatssecretaris Atsma. Het kabinet was al zeer kritisch over de belasting, die begin dit jaar in de EU is ingevoerd. Doel van de taks is een vermindering van de CO2-uitstoot.
Eerlijke concurrentie
Volgens het rapport wordt dat doel wel gehaald. Maar als de KLM de volledige belasting doorberekent in de ticketprijs, kan dat de luchtvaartmaatschappij dit jaar 150.000 passagiers kosten. Dat is een strop van 3,6 miljoen euro voor Schiphol.
Atsma schrijft aan de Tweede Kamer dat er geen sprake is van eerlijke concurrentie, omdat de vliegtaks alleen in Europa geldt. Hij wil dat de hele wereld de CO2-belasting overneemt. Hij zal daar vrijdag in Brussel opnieuw voor pleiten.
- liveblog
Bruls: neem risico, niet blindstaren op cijfers • Gezondheidsraad: advies AstraZeneca onveranderd
Welkom in het coronablog van maandag 12 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
Rechtszaak over 'vergeten aanslag' in Dresden waarbij homostel werd aangevallen
Een geradicaliseerde Syriër stak de twee neer. Een van slachtoffers overleefde dat niet.
Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt
Hoewel de versoepelingen niet officieel waren aangekondigd, hadden veel mensen gehoopt dat de terrassen en winkels weer open zouden gaan op 21 april. Maar er zijn ook opgeluchte reacties, vanwege de hoge ziekenhuisbezetting.