NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Chinese leiders: wat vinden Henk en Ingrid?

Xiao Ling en zijn vriendin Ting Ting behoren tot een nieuwe generatie Chinezen. Een generatie die steeds mondiger wordt. Door het internet en de Twitter-achtige-service Weibo weten jonge Chinezen veel meer over de wereld buiten hun eigen land. Toch vinden ze de politiek niet heel boeiend.

En dat terwijl dit jaar de grootste machtwisseling in de afgelopen tien jaar plaatsvindt. Vandaag is namelijk het Nationaal Volkscongres in Peking begonnen. Dat is de belangrijkste vergadering waarin de grote beslissingen over het land worden genomen. Dit jaar wordt dus de oude generatie leiders vervangen door een nieuwe. Maar hoe belangrijk vinden de dertigers van nu een andere leider?

Onze correspont bezocht in een gemiddelde provinciestad de Chinese 'Henk en Ingrid', Xiao Ling en Ting Ting. "Een goede leider is belangrijk", zegt Xiao. Jonge Chinezen zien via Weibo dat in Amerika de president door het volk zelf wordt gekozen. Zouden ze dat ook zelf willen? "Diep in mijn hart zou ik dat eigenlijk wel willen. Maar zoals het nu is, is het goed", zegt Ting Ting. "We kunnen onze lokale leiders wel kiezen. Het is getrapt, onze stem komt uiteindelijk hogerop." Maar die trap vanaf lokale bestuurders naar de Centrale Raad in Peking is erg lang.

Wukan

Een goed voorbeeld van de verandering die het land doormaakt, is te zien in het opstandige vissersdorpje Wukan. Daar zijn maandenlang protesten geweest tegen het lokale bestuur. Afgelopen weekend waren de eerste 'soort van' vrije verkiezingen. De dorpsbewoners mochten zelf hun bestuur kiezen. Normaal worden de verkiezingen door de Communistische Partij helemaal gecontroleerd, maar die waren nu niet te bekennen in het dorp. Ook de leiders van de opstand stonden op de lijst. Daarmee zijn het de meest democratische verkiezingen ooit in China.

Toch worden die verkiezingen met arendsogen bekeken vanuit Peking. De Communistische Partij is al 52 jaar heer en meester in China en ze zijn niet van plan om de macht uit handen te geven.

Nationaal Volkscongres

Op het Nationaal Volkscongres worden grote beslissingen genomen over wetten en regels in het land. De eerste 40 jaar had het Volkscongres weinig te vertellen, maar recentelijk is de invloed van het parlement toegenomen. Eens per jaar komen ze twee weken samen. Het congres kan de oorlog verklaren, een vredesverdrag sluiten, het economisch beleid goedkeuren en een oordeel vellen over de jaarlijkse staatsbegroting.

De nieuwe president wordt waarschijnlijk vicepresident Xi Jinping die een tijdje geleden op bezoek was in de Verenigde Staten.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl