NOS NieuwsAangepast

China verwacht 7,5 procent groei

De Chinese regering denkt dat de economie dit jaar groeit met 7,5 procent, een paar procent minder dan de afgelopen jaren. Om dat percentage te halen, moet wel de binnenlandse consumptie omhoog, zei premier Wen Jiabao bij de opening van de jaarlijkse vergadering van het Volkscongres.

In de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede in Peking vergaderen bijna 3000 afgevaardigden uit het hele land. Wat er precies op de agenda staat, is niet bekend. Staatsmedia hebben maar een paar agendapunten genoemd, waaronder het voorstel om het aantal kleuterscholen uit te breiden.

Middeninkomens

In zijn openingstoespraak zei premier Wen dat ook China de gevolgen merkt van de financiële crisis, doordat in veel landen de vraag naar Chinese producten afneemt. Hij kondigde aan dat de regering meer geld uittrekt voor sociale zekerheid en dat de lonen van de laagstbetaalden en de middeninkomens omhooggaan.

De bijeenkomst van het Volkscongres is de laatste vergadering van het grootste parlement ter wereld onder de huidige leiding. Dit najaar worden in China voor het eerst in tien jaar nieuwe leiders aangewezen. Achter de schermen woedt daarom al maanden een machtsstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl