NOS NieuwsAangepast

Fraudeberichten uit Rusland

Uit Rusland komen berichten over fraude bij de presidentsverkiezingen.

De onafhankelijke waarnemingsorganisatie Golos meldt onder meer dat er in Moskou carrouselkiezers zijn opgedoken. Dat zijn kiezers die met bussen worden rondgereden en in meerdere stembureaus hun stem uitbrengen.

In Samara worden telefoons van waarnemers afgesloten. Ook zijn er fysieke bedreigingen daar.

In een wijk in Moskou zouden 6000 kiezers geregistreerd zijn die helemaal niet bestaan. Elders zijn duizend valse stembiljetten aangetroffen.

En in sommige stemlokalen werken webcams niet. In alle stembureaus zijn webcams opgehangen om iedereen te laten zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen.

Tot slot lijken ook niet alle stemcomputers juist te werken. Nota bene vertrekkend president Medvedev had er last zijn. Zijn stem werd geweigerd. Zou hij wel de goede kandidaat steunen, grapte correspondent Kysia Hekster erover op haar Twitter.

Massaal gevolgd

Er was na de parlementsverkiezingen in december veel kritiek van de oppositie, omdat de partij van premier Poetin op grote schaal zou hebben gefraudeerd.

Of er nu fraude op grote schaal plaatsvindt en of de klachten gegrond zijn, is niet met zekerheid vast te stellen. De verkiezingen lijken wel op grote schaal te worden gevolgd.

De 'Eerlijke Verkiezingen Beweging' zegt dat er vanochtend 370.000 waarnemers actief waren, waarvan 82.000 in Moskou.

Het ministerie van Communicatie meldde verder dat 1,35 miljoen mensen ingelogd hebben om de verkiezingen via de webcams te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl